TARİHÇE

Çubuk ilçesi Ankara'nın metropol ilçelerinden biridir. Nüfus bakımından Ankara’nın 25 ilçesi arasında büyüklük bakımından 10. sıradadır. Nüfusu 89.046 dır. Gelişmiş çarşı ve pazarlarının yanı sıra dünyaca ünlü çubuk turşularının da üretim merkezidir. Çubuk ilçe sınırları içerisinde Esenboğa Havalimanı bulunmaktadır.


 

  Çubuk; ovaya ve içinden geçen çaya adını veren bir yerleşim merkezidir. Adını kurulduğu yerin yeşil olmasından almıştır. Çubuk, Ankara Savaşı ile birlikte tarihi önem kazanmış bir ilçemizdir.

1902 yılında kaza olmuş, 1907 yılında Ankara’ya bağlı nahiyeye dönüştürülmüştür. 1990 yılında Akyurt Çubuk’tan ayrılarak ilçeye dönüştürülmüş, 2005 yılında alınan kararla da Ankara Büyükşehir sınırları içerisinde yer almaya başlamıştır.

  Çubuk ilçesinin iklimi bulunduğu coğrafi konumundan dolayı bir geçiş iklimi özelliği gösterir. Orta Anadolu’nun tipik karasal iklimi ile Karadeniz bölgesinin nemli iklimi arasında bir geçiş özelliğindedir. Çubuk ilçesi Ankara ya 40 km uzaklığa sahip olmasına karşın Ankara’nın bir dinlenme merkezi durumundadır.

  İlçemiz ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Eski yıllarda ilkel yöntemlerle yapılan tarım, son yıllarda makine ile yapılmaya başlanmıştır. Esenboğa Havalimanı ve çevresindeki fabrikalardan dolayı ilçe nüfusu gittikçe artmaktadır. İlçemiz 36 mahalle ve 47 Köyden oluşmaktadır. İstatistik bilgilere göre köylerin nüfusunda azalma görülürken, merkezde  artış olmuştur.

  İlçe merkezinde yaşayan halkın büyük bir kısmı Ankara, Akyurt ve çok az miktarda da olsa ilçe merkezindeki fabrika ve işyerlerinde işçi olarak çalışmaktadır. İlçemiz hudutları ve civarında yüzün üzerinde sanayi kuruluşu mevcut olup faal durumdadır.

  Daha önceleri askeri birliğe ait olan, 400 dönüm üzerine konuşlanan ve üzerinde çok sayıda bina bulunan bu yer Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne yeni Yüksekokullar ve Fakülte açmak üzere tahsis edilmiştir. Gazi Üniversitesinin 2007-2008 eğitim yılında bu yerde fakülte ve yüksekokullar açarak mevcut öğrenci sayısını artırması ilçemizde önemli sayılacak ekonomik ve sosyal hareketlilik sağlamaktadır. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, çocuğun en hızlı geliştiği dönem olduğundan okul öncesi eğitime de önem verilmiştir. 2017-18 Eğitim-öğretim yılında Çubuk’taki mevcut okul öncesi öğrenci sayısı1798 dır.

  Okulumuzun adını aldığı Celal  Tarıman,1906 yılında bugün Bulgaristan sınırları içinde olan bir Türk köyünde doğdu.1923 yılında kaçarak Edirne’ye geldi. Parasız ve yatılı  olarak Edirne Lisesinde okudu. Daha sonra devlet bursu ile Almanya’nın başkenti Berlin’de Humboldt Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu.Aynı okulda Doktorasını tamamladıktan sonra 1937 yılında Türkiye’ye döndü.Askerlik görevinden sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.Fakültede ilk nesil Türk Profesörlerinden biri ve Fakültenin İlk Dekanıdır.Prof.Dr. Celal TARIMAN  1974 yılında Çubuk girişinde meydana gelen bir trafik kazasında hayatını kaybedene kadar Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki görevine devam etti.

  Celal Tarıman Anaokulu Çubuk İlçesinin İkinci Bağımsız Anaokuludur.Okulumuz 2014 yılında Eğitim Öğretime başlamıştır.Halen  5 derslik 7 sınıfı ile ikili eğitim yapan okulumuzda idareci, öğretmen ve yardımcı personel olmak üzere 13  kadro ve 135 öğrenci kapasitesi ile ilçemize hizmet vermeye devam etmekteyiz.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi